Telefoon

+31 70 2192788

E-mail

info@fysio-rb.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag. Zaterdag op afspraak

In de baarmoeder maken we 12 weken na de conceptie al bewegingen. Deze bewegingen zijn reflexmatig. Ze zijn nuttig voor onze neurologische ontwikkeling en bereiden ons voor op het leven buiten de baarmoeder. Veel reflexen hebben we nodig tijdens onze geboorte en de eerste levensmaanden. We hebben allemaal dezelfde reflexen die we in ons eerste levensjaar veelvuldig gebruiken en die we uiteindelijk voor ons derde jaar allemaal integreren in het bewuste bewegen. Dankzij deze reflexen hebben we een besef van onze middenlijn, kunnen we de voorzijde, achterzijde, bovenzijde, onderzijde, linkerzijde en rechterzijde van ons lichaam aansturen en hebben we lichaamsbesef. Dit maakt het mogelijk om vaardigheden te ontwikkelen.

 

Soms gaat het integreren van deze reflexen niet volgens plan en blijven ze actief of ontwikkelen ze niet uit. Dit kan van invloed zijn op de verdere ontwikkeling van een kind op diverse gebieden.
De MNRI (Masgutova Neuro-senso-motorische Reflex Integratie) methode stimuleert dit natuurlijke integratieproces, wijst het lichaam de weg, herinnert het brein aan de bewegings- en reflexpatronen die in de genen liggen opgeslagen, herstelt en creëert hersenverbindingen. Hierdoor kunnen volgende stappen in de ontwikkeling gezet kunnen worden. Dit heeft verbetering in gedrag, functie, cognitie en algemeen welbevinden tot gevolg.

 

Sinds eind 2017 maak ik gebruik van technieken uit de MRNI tijdens mijn kinderfysiotherapeutische behandelingen. Hierdoor kom ik dieper tot de kern van het motorisch bewegen.

Als voorbeeld: Een kind met een problemen in zijn evenwicht komt naar de kinderfysiotherapeut om dit te verbeteren. Vanuit kinderfysiotherapie ga je werken aan het evenwicht door het oefenen van staan op één been, lopen over wiebelige voorwerpen etc. Vanuit de MRNI kijk je een laag verder. Weet het brein überhaupt waar de middenlijn van het lijf is, zodat het brein de juiste spieren kan aansturen (voorzijde en achterzijde moeten met elkaar samenwerken) waardoor je evenwicht hebt en kan staan op één been. Je verbeterd eerst de aansturing in het lijf voor je vaardigheden gaat verbeteren.

In de praktijk zie ik de positieve effecten van de MRNI. Van een verbeterde pengreep tot een betere lichaamshouding en van een beter lichaamsbesef naar meer controle over bewegingen.

MNRI is uitgebreide methode. Ik gebruik een klein deel ervan om zo motoriek en de prikkelverwerking vanuit het lijf te verbeteren.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie stuur dan een bericht naar kinder@fysio-rb.nl of maak gebruik van de praktijk contactgegevens.

Voor meer informatie  over de MNRI methode verwijs ik door naar de officiële website:

Nederland https://www.masgutovamethode.nl/

Amerika https://masgutovamethod.com/