In de ruim 10 jaar dat ik fysiotherapeut ben, heb ik veel mensen gezien met artrose. Omdat dit een grootschalig probleem is, vind ik het altijd een uitdaging hier juiste en passende informatie over te geven aan patiënten. Sommigen maken zich namelijk onterecht veel zorgen, terwijl sommige anderen zich misschien wel iets meer zorgen zouden mogen maken om een eventuele operatie te voorkomen.
Wat is artrose precies?
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk minder van kwaliteit wordt. Dit kan pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit veroorzaken. Het komt vaak voor in de knieën, heupen, handen en de wervelkolom.
Waarom is fysiotherapie nuttig voor mensen met artrose?
Fysiotherapie kan op verschillende manieren nuttig zijn. Het belangrijkste doel is om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Door gerichte oefeningen en therapieën kunnen we de spieren rondom de gewrichten versterken, wat helpt om de gewrichten te ondersteunen en de belasting te verminderen.
Kun je enkele specifieke behandelingen of oefeningen noemen die je vaak gebruikt bij artrose?
Zeker. Een veelgebruikte oefening is het versterken van de quadriceps voor mensen met knieartrose. Dit kan door middel van squats of beenstrekken. Daarnaast maken we vaak gebruik van mobilisatie-technieken om de gewrichten soepeler te maken. Hydrotherapie, waarbij oefeningen in warm water worden uitgevoerd, is ook erg effectief omdat het water de gewrichten ontlast terwijl je beweegt.
Zijn er ook andere voordelen van fysiotherapie bij artrose naast pijnvermindering en verbeterde mobiliteit?
Absoluut. Fysiotherapie kan ook helpen om de algehele conditie en fitheid te verbeteren, wat weer bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. Bovendien kan het patiënten helpen om een beter begrip te krijgen van hun aandoening en hoe ze er zelf mee om kunnen gaan in het dagelijks leven. Dit empowerment-aspect is minstens zo belangrijk.
Wat zijn de grootste uitdagingen voor patiënten met artrose?
Een van de grootste uitdagingen is om actief te blijven, ondanks de pijn en stijfheid. Het is begrijpelijk dat mensen de neiging hebben om minder te bewegen als ze pijn hebben, maar dit kan juist averechts werken. Een andere uitdaging is om een consistent oefenprogramma vol te houden. Hierin spelen wij als fysiotherapeuten een grote rol door patiënten te motiveren en hen te begeleiden bij het aanpassen van hun programma aan hun dagelijkse routine.
Wat zou je mensen met artrose willen meegeven die overwegen om naar een fysiotherapeut te gaan?
Ik zou zeggen: doe het! Fysiotherapie kan echt een verschil maken in hoe je je voelt en hoe je omgaat met artrose. Het is belangrijk om te begrijpen dat artrose niet “opgelost” kan worden, maar dat de symptomen en de impact ervan wel aanzienlijk verminderd kunnen worden. Een fysiotherapeut kan je daarbij helpen door een persoonlijk behandelplan op te stellen dat past bij jouw specifieke situatie en behoeften. Zeker als dit een fysiotherapeut is die goed kan afwegen wat voor soort bewegingen goed zijn en ook een gewricht goed kan mobiliseren.
Deze blog biedt een inzichtelijke kijk op hoe fysiotherapie kan helpen bij het beheersen van artrose en de voordelen die het kan bieden. Het benadrukt de rol van een fysiotherapeut in het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met deze aandoening.